Múzeumok éjszakája 2022

Múzeumok Éjszakája 2022

 

Múzeumok Éjszakája 2022

Programok a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben (1092 Budapest, Erkel utca 15.)

Ki a Ráday? Mi a Ráday? Miért Ráday?

Igazi kuriózum. Történelmi emlékhely a főváros szívében. Egy 18. századi, protestáns köznemesi könyvtár adta az alapját a sokoldalú gyűjteménynek a Ferencváros református negyedében.

Fény-nyomatok

Vezeti: Somogyi Márk könyvrestaurátor, könyvkötő és Sóki Diána múzeumpedagógus, street-fotós

A cianotípia egy archaikus fotótechnikai eljárás, melynek során fényérzekenyített papírra elhelyezett tárgyak körvonalai és, amennyire a tárgy engedi, hogy a fény átderengjen felületén, átnézeti képe is kirajzolódik illetve rögzül a fényképen.

Anna Atkins, 19. századi brit botanikus és fotográfus elsőként használt fényképeket (cianotípia) könyvillusztrációként. Munkája, melyben a Brit szigetek algaféléit mutatja be, úttörő jelleggel elegyítette a tudományos pontosságot valamint a forma és az ábrázolás iránti esztétikai érzékenységet. A workshop során ezzel az eljárással készíthetnek fényképeket, fotogramokat azaz fény-nyomatokat a résztvevők növényekről, levelekről melyet füzetté, fotokönyvecskévé is formálhatnak az együtt töltött idő alatt. Ezen kívül lehetőség lesz a könyvtörténeti érdekességekkel, a könyvalkotó anyagaival is megismerkedni.

Programok a Kálvin Kamara Kertben

(Esőhelyszín: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény, 1092 Budapest, Erkel utca 15.)

Séta a református negyedben

Találkozási pont: Kálvin Kamara Kert
Időpont: 17.30
Időtartam: kb. 1 óra

Van néhány utca Belső- Ferencvárosban, amelynek neve a Református Egyházhoz kapcsolódik. Nemcsak a személyekről elnevezett utcák őrzik az egyház múltját, hanem azok az itt található intézmények is, melyek alapításával elindulhatott a pesti református egyházi élet. A séta során megismerkedünk különleges épületekkel, kevésbé ismert történeteikkel és jelenlegi szerepükkel.

„Tudtukon kívül angyalokat vendégeltek meg” (Zsid 13,2) – Fráter Erzsébet előadása

A Biblia növényei. Miből készült Noé bárkája? Mi a mirhás bor? Fa nő-e a mustármagból? Mit evett Jézus a tanítványaival az utolsó vacsorán? Mi köze a pálmaágnak a virágvasárnaphoz vagy a papirusznak a Biblia nevéhez?
A bibliaolvasó ember sok izgalmas kérdést fogalmaz meg, miközben az igét tanulmányozza. A Biblia növényeinek megismerése és jelképrendszerük pontosabb értelmezése, az érdekességeken túl abban is segít, hogy jobban megértsük az Isten nekünk szóló üzenetét. Az előadáshoz kóstoló is kapcsolódik.

Helyszín: Kálvin Kamara Kert
Időpont: 18.30

ESZTETT koncert (Kárász Eszter és zenekara)

Kárász Eszter új zenekara világzenéből és jazzből merített könnyűzene, önfeledt rokkendrollok, összekacsintós swingek, boldog balkáni ritmusok és elmerengő lírai dalok sok humorral és öniróniával.

A zenekar tagjai:

Kárász Eszter – ének
Bata István – gitár
Nemes Janó – szaxofon
Szirmai Pál – do
Szerető Dániel – nagybőgő
Veér Csongor – hegedű
Wagner-Puskás Péter – elektromos zongora, harmonika

Helyszín: Kálvin Kamara Kert
Időpont: 20.30