Ráday gyűjtemény

A Ráday Gyűjtemény a Dunamelléki Református Egyházkerület kulturális intézménye, amely könyvtári, levéltári és két múzeumi egységből áll. Utóbbi egységhez a kecskeméti Ráday Múzeum és a budapesti Bibliamúzeum tartozik.

A könyvtár alapját a Ráday főúri család, Ráday Pál magánkönyvtára alapozta meg, amelyet a következő nemzedékek továbbépítettek. A könyvtár anyaga a felvilágosodás korának gazdag irodalmát tükrözi, amelyet a család nagy hozzáértéssel gyűjtött. A Dunamelléki Református Egyházkerület a 19. század közepén megvásárolta a gyűjteményt, azzal a szándékkal, hogy az újonnan alapított Teológiai Akadémia könyvtári tudományos hátterét biztosítsa. A könyvtár a mai napig a 20. század teológiai és társadalomtudományi irodalmának anyagával bővült modern könyvtárrá.

A Ráday Gyűjtemény Levéltára őrzi a Ráday család iratanyagát, amely kiegészül a Dunamelléki Egyházkerület levéltári dokumentumaival, valamint családi (személyi) letéttel.

A Kecskeméten található Ráday Múzeum a Dunamelléki Református Egyházkerület egyházművészeti kincseit mutatja be látogatóinak. Az állandó kiállítást gazdagítja egy látványraktár és egy ötvösműhely.

A Ráday Gyűjtemény budapesti Bibliamúzeuma a Biblia világát mutatja be régészeti műtárgyak és interaktív eszközök segítségével.