Friss hírek


Nemzedékről nemzedékre – Böhm Gyűjtemény

 „A művészet szélesíti a látókörünket, és a hétköznapi gondokból egy magasabb szellemi szférába emel. E tekintetben számomra valóban nélkülözhetetlen a lelki jóléthez. A művészet a látható dolgok mögötti mélyebb valóságot mutatja meg.”

Mindenkor nagy kihívás az egymást követő nemzedékek szellemi, lelki és tárgyi hagyatékát a kiállítóterek zárt világában a nagyközönség számára elérhetővé tenni.

A művészettel való találkozás formál, alakít, és továbblépésre biztat. Nemcsak meglátni és megszeretni a műtárgyakat, hanem láttatni és megszerettetni is őket.

Ez a misszió idősebb Böhm József gyűjteményének megalapozásával vette kezdetét olyan nagybányai mesterek munkáiból válogatva, mint Ziffer Sándor, Perlrott Csaba Vilmos és Jándi Dávid.

Ifjabb Böhm József pedig figyelemmel kísérte az erdélyi, köztük a szász művészek munkásságát: Mattis-Teutsch János, Henri Nouveau, Fritz Kimm és Hans Eder munkáit, és az édesapjától kapott és a szeretettel őrzött nagybányai gyűjteményt a közép-európai avantgárd és konstruktív művészet alkotásaival gazdagította.

„Apám példáját követve számomra is az értékek megőrzése a legfontosabb… Úgy éreztem, a művészet erős kapocs a szülőföldemmel. Édesapám gyűjteményét nemcsak átvettem, hanem bővítettem is. A kollekció ma már körülbelül háromszáz darabból áll.”

A Bibliamúzeum tárlatán többek között Kiss Béla, Lakner László, Jakobovits Miklós, Mauer Dóra, Haász István, Konok Tamás, Mengyán András, Bak Imre és Fajó János alkotási segítenek bepillantani ebbe a sokszínű világba.

Bak Imre
Diet Sayler
Ernst Honigberger
Fajó János
Felix Harta
Fritz Kimm
Grete Csaki-Copony
Haász István
Hans Eder
Haraszty István
Heijo Hangen
Henrich Neugeboren
Hetey Katalin
Ingo Glass
Jakobovits Miklós
Jándi Dávid
Josef Linschinger
Jovián György
Kis Béla
Klaus J. Schoen

Kocsis Imre
Konok Tamás
Lakner László
Ludwig Wilding
Macalik Alfréd
Mattis Teutsch János
Maurer Dóra
Mengyán András
Molnár Vera
Nagy Albert
Nagy Oszkár
Nemes Judit
Perlrott Csaba Vilmos
Petre Abrudan
Popp Aurel
Reinhard Roy
Szolnay Sándor
Tibor Ernő
Viktor Hulik
Ziffer Sándor

A kiállítás helyszíne:
Bibliamúzeum, 1092, Budapest, Ráday u. 28.
Megtekinthető:
2024. március 23 – 2024. július 13. között.
A kiállításhoz kapcsolódó programok:
Megnyitó
2024. március 22. 17 óra

Múzeumok éjszakája – A kiállításban vezet: dr. Böhm József 2024. június 22

Megnyitó beszéd: PDF, Word