20. századi mesterművek a Radnai-gyűjteményből

 

„Kezeink munkáját tedd maradandóvá” – 20. századi mesterművek a Radnai-gyűjteményből

Időszaki kiállítás a Bibliamúzeumban

2018. április 26. – október 13.  október 30.

A “Kezeink munkáját tedd maradandóvá” – 20. századi mesterművek a Radnay-gyűjteményből című kiállításunk a nagy érdeklődésre való tekintettel október 30-ig várja a látogatókat.

Sajtóanyag

A Bibliamúzeum legújabb időszaki kiállítása a 20. századi neves műgyűjtő, Radnai Béla magángyűjteményének legjelentősebb alkotásait mutatja be, amelyekkel közel fél évig várja a látogatókat a Ráday utcában. A kiállítás kurátorai – az eddigi gyakorlattól eltérően – ezúttal nem egy alkotó személye vagy képzőművészeti műfaj köré rendeztek tárlatot, hanem egy magángyűjteményre irányítják a nagyközönség figyelmét. A kiállítás anyaga a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumból érkezett, ahol elhelyezték a gyűjteményt.

A 20. századi magyar képzőművészet több meghatározó alkotójának munkáit tartalmazó gyűjtemény létrehozója dr. Radnai Béla (Cegléd, 1891. november 8. – Budapest, 1962. november 1.), aki az egységes magyar gyorsírás feltalálója, az első gyors- és gépíró magániskola alapítója és igazgatótanára. A gyorsírótankönyv elkészítése mellett szerkesztői munkája is jelentős (Gyorsírási Szemle, 1911, Gyorsírástudomány című havi folyóirat I – XXV. évfolyamai. 1913 és 1944 között).

A műgyűjtés 20. századi történetét szerény anyagi ráfordítás jellemezte, ellentétben a 19. századi gyakorlattal, amikor nemzetközi remekműveket igyekeztek megvásárolni a gyűjtők. Az 1929-es gazdasági világválság meghatározó szerepet játszott a két világháború közötti műgyűjtés alakulásában. Ennek egyik következménye az lett, hogy kortárs hazai művészek alkotásai kerültek a figyelem központjába.

Radnai Béla magángyűjteménye betekintést enged a korszak műgyűjtésének sajátos hálórendszerébe, ugyanakkor rámutat a különböző művészeti körök jelentőségére is. Az 1920-1930-as években megalapított társaságok közé tartozott a Szinyei Merse Pál Társaság, a Képzőművészek Új Társasága, az Új Művészek Egyesülete, a Wagner-asztal, illetve a Radnai Béla által is látogatott Gresham-kör. Az utóbbi csoportba nemcsak művészek tartoztak, hanem műgyűjtők, kritikusok, műkereskedők, műkedvelők és olykor egy-egy közgyűjtemény vezetője is ellátogatott az összejövetelekre. Miközben a művészi csoportok egymás mellett működtek, a tagok tekintetében előfordultak átfedések. A résztvevőket a hasonló érdeklődés és a baráti szálak kötötték össze. Radnai Béla kollekcióját elsősorban a Gresham-kör művészeinek munkáival gyarapította, akikkel a Cimbalom utcai lakásán vagy a művészek műtermében találkozott. Ezek az összejövetelek lehetőséget nyújtottak a művészek és a műgyűjtők közötti kapcsolattartásra és a műalkotások értékesítésére.

A Radnai-gyűjteményben találjuk Szőnyi István, Egry József, Derkovits Gyula, Rippl-Rónai József, Barcsay Jenő, Nagy István, Bernáth Aurél, Bornemissza Géza, Szobotka Imre, Kmetty János, Borsos Miklós festőművészek alkotásait, valamint Pátzay Pál, Medgyessy Ferenc, Vilt Tibor, Schaár Erzsébet szobrászművész és Ferenczy Noémi gobelinművész munkáit is.

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, valamint a Bibliamúzeum közös tárlatának elsődleges célja a Radnai-gyűjtemény páratlan műalkotásainak megismertetése a hazai és az ide látogató külföldi közönséggel.

A kiállítás a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum (Győr) támogatásával valósul meg.

A kiállítás kurátorai: Timár Gabriella és Horváth Gyula

Kapcsolódó programok:

A kiállítás megnyitóján fellép a Bartha Mátyás Trio feat. Papp Mátyás jazz zenekar

Időpont: 2018. április 26. 17 óra

Emlékhelyek napja

Időpont: 2018. május 12.

Múzeumok Éjszakája

Időpont: 2018. június 23.

Ars Sacra Fesztivál

2018. szeptember 15 – 23.

Nyitvatartás

A kiállítás 2018. április 26-tól 2018. október 13-ig hétfőtől péntekig 10 óra és 18 óra között, szombaton 17 óráig tekinthető meg a Bibliamúzeum kiállítótermében.

A kiállítás helyszíne:

A Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Gyűjteményének Bibliamúzeuma

1092 Budapest, Ráday u. 28.

Tel.: 06 1 218 0266/161

bibliamuzeum@bibliamuzeum.com

www.bibliamuzeum.com

20. századi mesterművek a Radnai-gyűjteményből

 

Bartha Mátyás Trió