Portré kiállítás

„…A MAGA KÉPMÁSÁRA” –

Portré a 20. század magyar képzőművészetéből

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS A BIBLIAMÚZEUMBAN

(2018. február 28. – április 14.)

S A J T Ó A N Y A G

2018. február 28. – április 14.Mottó:
„Az önarckép a mesterség ősi adottsága. A modell mindig kéznél van.”

(Kmetty János)

A teremtés egyik nagy csodája az Ember, a maga egyediségében. A Zsoltárok könyve szépen fogalmazza meg azt, hogy Isten alkotásai vagyunk mindannyian, akiknek élete külön-külön formáltatott meg.

Bizony te alkottad veséimet, te takargattál engem anyám méhében. Magasztallak, hogy csodálatosan megkülönböztettél… nem volt elrejtve előtted az én csontom, mikor titokban formáltattam …”

(Zsolt 139,13.15)

A maga képmásait felvonultató tárlat portréit szemlélve mi is rácsodálkozunk az alkotások szépsége és színessége mögött az ember teremtésben kapott különleges értékére.

A Bibliamúzeum időszaki kiállítóterében, a hely sajátosságaiból adódóan, olyan kiállításokkal találkozhattak eddig a látogatók, amelyek szellemisége magában hordozza azokat az értékeket, amelyeket a Bibliamúzeum, mint az időszaki kiállítási tér megálmodója és működtetője, képvisel.

Udvardi Erzsébet, Borsos Miklós, Ország Lili, Bálint Endre, Konok Tamás, Egry József, Tóth Menyhért tárlatát követően a reformáció 500. évfordulója jegyében jött létre a „Most töredékes az ismeretünk” című tárlat, majd Albrecht Dürer metszeteiből mutattunk be válogatást, Dürer – Fénybe metszett vonalak címmel. A legutóbbi tárlatunkban Karátson Gábor A csodálatos kenyérszaporítás – Márk evangéliumához készített akvarelljei kerültek a nagyközönség elé.

Új kiállításunk a portré, az önarckép műfajára fókuszál.

A portré fogalmát boncolgatva, Passuth Krisztina A festészet műhelyében (Móra Ferenc Könyvkiadó, Budapest 1964) című könyvében arról beszél, hogy nem szükségképpen portré az a festmény, amely csak egy alakot ábrázol. Azt mondja, hogy attól válhat mégis azzá, hogy a szemlélő figyelem csak reá terelődik. Így az ilyen típusú műalkotásban az egyéniségnek nagyobb a jelentősége, mint más festmények esetében.

Bár az a festmény, amelyen csak egy alak látható, nem feltétlenül portré, mégis valahogy közel áll ahhoz. A festő nem mindig meghatározott, létező személyiséget fest meg a vásznon, hanem esetleg valamilyen típust ábrázol, azaz több ember közös jellemvonását emeli ki és sűríti egyetlen elképzelt figurába. Ez a nem létező alak viszont számtalan ember valóságos, létező vonását egyesíti magában.

A Bibliamúzeum „…A MAGA KÉPMÁSÁRA” című kiállításában a portré, az önarckép kerül előtérbe. A reprezentatív tárlat keretében 49 művész 73 alkotását állítjuk ki. Derkovits Gyula, Fényes Adolf, Egry József, Gábor Jenő, Gulácsy Lajos, Kmetty János, Rippl-Rónai József, Szőnyi István csak néhány jól ismert név azon 20. századi alkotók sorában, akiknek munkái bekerültek a válogatásba. A képek több vidéki múzeumból és magángyűjteményekből érkeztek a Ráday utcai kiállítótérbe.

Támogatók, kölcsönzők:

Déri Múzeum, Debrecen
Dornyay Béla Múzeum, Salgótarján
Janus Pannonius Múzeum, Pécs
Sárospataki Képtár, Sárospatak
Szent István Király Múzeum, Székesfehérvár
Türr István Múzeum, Baja

magángyűjtemények

A kiállítás kurátorai:
Timár Gabriella és Horváth Gyula

Nyitvatartás:

„…a maga képmására” – Portré a 20. század magyar képzőművészetéből című kiállítás április 14-ig hétfőtől péntekig 10 óra és 18 óra között, szombaton 17 óráig tekinthető meg a Bibliamúzeum kiállítótermében.

A kiállítás helyszíne:

Bibliamúzeum

A Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Gyűjteményének Bibliamúzeuma

1092 Budapest, Ráday u. 28.
Tel.: 06 1 218 0266/161
e-mail: bibliamuzeum@bibliamuzeum.com

 

www.bibliamuzeum.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.